19. jul, 2013

Vilket ord driver dig på din resa i livet?

Min balansakt och strävan i livet kretsar kring ordet, "lycka". Vilket naturligtvis är ett ord vars innehåll vi väljer att fylla olika från person till person. Över tid har jag fått en bättre balans i livet och vet hur jag skall göra för att hålla mig längs min valda "röda tråd". Låt oss kalla det erfarenhet men även styrka att ta beslut och agera. Vad som har gjort mig lycklig har varierat över tid. När man då snart 41 år fyllda balanaserat har hamnat halvvägs i livet och upplever att man bara har skrapat på ytan av allt det underbara man vill göra och uppleva är det väldigt lätt att bli förnuftig och coacha sin omgivning med uttryck som;  "-Livet är för kort för att vi skall gå omkring och oroa oss, samt inte tillåta oss att leva å njuta här och nu!".

 

Lev inte i det som har varit eller det som komma skall. Ta däremot nytta av dina minnen och erfarenhet för att göra din lycka mer bestående och starkare här och nu. För mig handlar livets ekvation om att finna min optimala nivå av bägaren nuet och fylla det med "lycka"! Nu snackar vi inte en ny handväska eller löparskor, utan något som får dig att må bra, att le inombords och skratta högljutt. Knutar i magen som löses upp som du inte visste fanns eller en krökt rygg som du inte visste kunde sträcka på sig. Tyvärr är svaret oftast att reseledaren för denna omvälvande resa är du!  Det vill säga, den enda person som till största del kan göra något åt en livssituation i sin strävan att vara lycklig, är du själv! Vilket naturligtvis kan vara lättare sagt än gjort – oftast finns det ett antal hinder som kan vara skitjobbiga att ta sig över. Dock är belöningen alltid där och väntar på dig med rosa eller blå rosetter på en solig sandstrand när du kämpat och äntligen har nått ditt mål. Lyckan kanske inte kommer ”Poff” 100% levererad på en tallrik, utan snarare som en tio rätters avsmakningsmeny med ett matchande vinglas till respektive rätt. Varje rätt har sin njutning och sitt budskap och är värd att vänta på!

 

Jag har inte alltid varit lycklig och vid några tillfället i mitt liv har jag mått dåligt. I mitt korta liv har jag redan stått vid flera vägskäl och tagit tuffa beslut som alla har bottnat i att jag inte var lycklig men ville så gärna återigen känna mig levande och möta vardagen med ett leende, utan små knutar som fräter i min mage. Sedan några år är löpningen en del av mitt liv vars gren ger mig ren lycka i dess finaste beståndsdel. Genom löpning har glädjen förgrenats och jag har fått möjligheten att träffa underbara människor från hela norden som delar min passion. Jag har träffat så många rötter, stenar, stigar och berg att jag inte kommer ihåg dom allihop vid namn.  Vid ett tillfälle under min resa, snubblade jag till på en vacker svensk-finsk-persisk  sisu tuva som kom att bli min livspartner och dela min definition av lycka till livet. Vare sig det är i fjällen eller smaksensationerna från köket med ett glas rött, våra barns lycka och skratt eller när vi tillsammans jagar vår puls och svett över stock och sten – så är vi två personer som kör livet tåg med lyckan som dess passagerare. Kram på er denna underbara fredag!